Programok

Romzsa Tódor Kollégium Jótékonysági futás

Időpont: 2016. május 2. (hétfő)

Regisztráció: 16:30-17:00

Start: 17:00

Jelentkezés

GÖSZSZER - Lelkiségi műhely

Időpontja: Minden kedd 20.00-21.00 Témája: Jézus evangeliuma

Szakkollégiumi előadások

Időpontja: Minden hónap 3. csütörtök 20.00-21.00 Témája: szabadon választott, (a hallgatók előadása)

Kirándulások

-Nyíregyháza 2015. 01. 31.

-Máriapócs 2015. 04. 25.

-Szeged-Máriapócs gyalogos zarándoklat 2015. 08. 05 - 08.15-ig-

Lelki gyakorlat

Zöldfási házban Feczák László atyával 2014. november 15-16.

Máriapócsi kegykép Szegeden 2015. március 19-20.

Kirándulások

    1. Máriapócsi zarándoklat a bácskeresztúri hívekkel együtt

  • 2015. december 12-13.
  • Bácskeresztúrról délelőtt 9 órakor érkeznek meg a zarándokok. A templomban fogadjuk őket, majd a paróchián rövid vendéglátás után indulunk velük együtt Máriapócsra. Útközben ismertető a magyarországi görögkatolikus egyház hagyományairól, történetéről, és jelenlegi helyzetéről. Az érkezés után közös ebéd, majd a templom bemutatásával folytatódik a program. Jó idő esetén rövid kirándulás Nyírbá-torba, majd a zarándokhely előadó termében a Kegyhely története, Máriapócs szerepe címmel lesznek előadások. Vasárnap részt veszünk a kegyhely programjain, majd fakultatív programok, s ebéd után indulunk vissza Szegedre.
  • 2. Újvidéki kirándulás és lelkigyakorlat

  • 2015. december 19-20.
  • Újvidékre és Bácskeresztúrra (Rusky Krstur) két napos kirándulást szervezünk. A kirándulás célja Újvidék és Rusky Krstur meglá-togatása, kulturális és vallási értékeinek felfedezése. Így nem csak a városközpontot, hanem egy ortodox kolostort és a várat is meg szeretnénk nézni. Szállás 2-3 ágyas szobákban lesz. Szombaton reggel 6 órakor indulunk. A buszon tartjuk az első karácsonyi lelkigyakorlatos elmélkedésünket. Érkezés után a délelőtti órákban kolostorba zarándokolunk, majd a városközpontba megyünk, s ott tekintjük meg a nevezetségeket. Az ebéd és a szállás elfoglalása után folytatjuk a városnéző sétánkat. Délután a Szentliturgiát a Szent Rókus templomban végezzük a lelkigyakorlat folytatásával. Este szabad program keretében lehetőség van az újvidéki karácsonyi vásárba kilátogatni. Másnap reggel Bácskeresztúrba utazunk, s részt veszünk a délelőtti szertartásokon. Meglátogatjuk a szerzetes nővéreket, s ebéd után utazunk a Vodicai zarándokhelyre. Itt imaóra keretében a harmadik lelkigyakorlatos előadást hallgathatjuk meg, s ezután indulunk haza.

Beszámoló a bajai lelkigyakorlatról

  • Az októberi időjárás, bár esősen borult hangulatot hozott magával, a bajai Sugovica partja, és Szent László általános iskolába beköltözött az élet változatosságának kavargása. Kilencedike délutánja, érkezésünk időpontján, az új helyzet késztetett izgatottságra, és várakozásra. Retkes Zsolt atya rugalmassá téve a programot, érdekessé tette ezt a 24 órát. A programok részleteibe nem bocsájtkoznék bele, viszont annyit papirra vethetek, hogy Zsolt plébános a saját élettapasztalatát kimondva, és nem takargatva azokat vonta figyelmünket hangjára. Úgy érzem még abban az emberben is nyomot hagyott kitárulkozása, akit nem érdekelt a prédikáció, illetve meg sem jegyezte annak tartalmát. A szabadidőnk illetve a többi foglalkozás laza kötélre volt engedve, és ennek nyomán terelődtünk össze kis csapatként. A csopot nagy része egybehajlóan, de mint mindenhol, itt is voltak elkülönülő társaságok. Ezzel nincs is baj. Bárhova megyünk, akráhogy akarjuk egybekötni a csoportot, addig amig nem lesz közös elfogadás és itélkezés mentesség, nem fog egybetapadni 30, sőt 5 ember sem. Ennek függvényében jól éreztük magunkat, és Istennek terve volt ezzel az lelkigyakorlattal.
  • Ki kell emelni egy fontos momentumot, amely a Sugovica és a Duna ujboli kapcsolódásának partján történt. Aki még nem látta a Duna nagyságát, elképedt és gondolataik megállásra kényszerültek.
  • Itt készült a csoportképünk is: