Pályázataink

NEAN-KP-1-2023/3-000088 "Működésünk támogatása"

A Szegedi Görögkatolikus Egyházközségért Alapítvány sikeres pályázatot nyújtott be a Nemzeti Együttműködési Alap Nemzeti Összetartozás Kollégiumához. A pályázat eredményeként új informatikai eszközök kerültek beszerzésre (okostelefon telefontokkal, optikai egerek, billentyűzetek és pendrivek, továbbá fénymásolópapír). A beszerzésre került eszközök jelenős mértékben segítik az alapítvány mindennapi munkájának szervezését, az irodai munka megvalósulását. Alapítványunk továbbra is a közösségi élet működtetésével, színes programok megvalósulásával, hátrányos helyzetű egyének, gyermekek, fiatalok és családok támogatásával járul hozzá a célkitűzéseinek megvalósításához.

NEAO-KP-1-2023/6-000389 "Közösségi tevékenységeink fenntartása és fejlesztése"

A Nemzeti Együttműködési Alap Nemzeti összetartozás kollégiuma által meghirdetett pályázati kiíráson az alapítványunk 150.000 Ft összegű pályázati támogatást nyert. A támogatási összegből három darab montitor került beszerzésre. A monitorok támogatják az irodai munkát. Az alapítvány mindennapi életéhez szükséges irodai felszerelések, háttér igen fontos ahhoz, hogy programjainkat gördülékenyen tudjuk megálmodni, szervezni és megvalósítani. Továbbra is hiszünk a család és a vallási környezet megtartó erejében. Célunk eddigi munkánk folytatása, és a társadalmi kihívásokra adekvát válaszok adása.

A United Way Magyarország élményekben gazdaggá tette az ukrán menekült gyerekek és felnőttek karácsonyát. Az általuk nyújtott karácsonyi ajándék keretében a Játékdzsungel Játszóház Szeged szolgáltatásait vehették igénybe 4 órán keresztül a gyerekek, így biztosítva részükre felhőtlen vidám pillanatokat, a játék örömét.

Január elején még a karácsonyi szünet alatt a Cinema City Szeged Plázában a Kacsalábon című rajzfilmet tekinthették meg a gyerekek szüleik társaságában. A szünetben a kapott foglalkoztató füzetek nyújtottak színes kikapcsolódási lehetőséget a fiataloknak.

A United Way Magyarország sportruházattal lepte meg Veronika Nakotát, az ukrán származású magyar boksz bajnokot. Mind a United Way Magyarország, mind a Szegedi Görögkatolikus Egyházközségért Alapítvány jelentős segítséget nyújt Veronikának a kiváló sportteljesítményekhez szükséges biztonságos háttér megteremtésében.

Köszönjük a United Way Magyarország támogatását, mellyel valóban élményekben gazdaggá varázsolta a karácsonyt!

"Komplex segítségnyújtás a menekült családok részére III." 


A United Way Magyarország a 2022. február 24.-én kirobbant ukrajnai háborús konfliktus okán kialakult humanitárius katasztrófahelyzet következményeinek enyhítésére, a háború elől Magyarországra menekülő ukrajnai lakosok élhető körülményeinek megteremtése és fenntartása céljából "Együtt Ukrajnáért" nevű pályázatot írt ki.

A kiírására sikeres pályázati programot nyújtott be az alapítvány "Komplex segítségnyújtás a menekült családok részére III." címmel. Ez a program folytatása a (2022.07.01-2022.12.31.- között megvalósult "Komplex segítségnyújtás a menekült családok részére"), továbbá (2023.02.01.-05.31. között megvalósult "Komplex segítségnyújtás a menekült családok részére II").

A jelenlegi "Komplex segítségnyújtás a menekült családok részére III." program keretében 2023.10.01.-2024.03.31. között menekült roma család teljes ellátása, továbbá 1 fő ukrán fiatal sportoló támogatása biztosított. A jelenlegi pályázati konstrukció keretében fejlesztő foglalkozások valósulnak meg iskolás korú gyermekek részére, továbbá felnőtt személyek részére pénzügyi és pszichológus tanácsadás, mentorálás, valamint egy fő menekült személy foglalkoztatása 4 órában.

Az alapítvány munkájával hozzájárul ukrán menekült személyek folyamatos személyi fejlesztéséhez, és sikeres társadalmi integrálódásához. E célkitűzések megvalósításához a pályázati támogatás nélkülözhetetlen, és egyben jelentős segítség.

"Rozália Kulturális Fesztivál"

Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata a 2023. évi kulturális keretből támogatásban részesítette a Szegedi Görögkatolikus Egyházközségért Alapítvány "Rozália Kulturális Fesztivál" pályázatát.

Új kezdeményezésünket megihlette 2022.évben megvalósult Szent Rozália Kápolna felújítása, továbbá a Lechner tér felújítási munkálatai, melynek első üteme 2023. augusztus hónapban lezárult. Az egy napos Rozália Kulturális Fesztivál a Lechner téren, és a Szent Rozália Kápolnában valósult meg. A rendezvényt Szaplonczay Miklós kuratóriumi elnök, a Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata részéről pedig Dr. Binszki József várospolitikai alpolgármester nyitotta meg. Ezt követően Bullás Mária ikonfestő művész munkássága került bemutatásra, műveiből készült kiállítás a kápolna előtt volt megtekinthető. Az AranyEzüst Quartett ingyenes komolyzenei koncertjével kellemes hangulatot varázsolt a Lechner térre. A rendezvény következő eleme a senior örömtánc bemutatása volt, melybe bekapcsolódhatott a nézőközönség szép számban vettek részt a résztvevők. A Szent Efrém férfikar koncertje, mely a bizánci rítusú egyházzene autentikus megszólalása volt csodálatos egy óra hosszára varázsolta el a hallhatóságot. Ezt követte a kápolnában a közös vecsernye szertartás.

A Rozália Kulturális Fesztivál megvalósításához hozzájárult a Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzatának támogatása. A rendezvény megvalósítását sikeresnek tekintjük, hosszú távon gondolkodunk, szeretnénk hagyományt teremteni, és évente megrendezni a Rozália Kulturális Fesztivált.

A United Way Magyarország a 2022. február 24.-én kirobbant ukrajnai háborús konfliktus okán kialakult humanitárius katasztrófahelyzet következményeinek enyhítésére, a háború elől Magyarországra menekülő ukrajnai lakosok élhető körülményeinek megteremtése és fenntartása céljából "Együtt Ukrajnáért" nevű zárt körű pályázatot írt ki.